Wegański kurczak
Jak nietrudno się domyśleć wegański kurczak może być świetną podstawą większego posiłku dla znajomych o tych samych kulinarnych gustach jak i zatwardziałych fanów mięsnego jedzenia, jako przykład potrawy roślinnej, która może konkurować z mięsem kurczaka, smakiem i bogactwem możliwości jego podania.
Wegański kurcza – zamiennik mięsa ze sklepowej półki
Jak w przypadku wielu potraw wegańskich, roślinny wegański kurczak może być przygotowywany na bazie różnych składników. Wegańskiego kurczaka można zrobić np. z tofu.
Oczywiście sukces zależy o tego w jaki sposób obrobimy termicznie oraz doprawimy ten i pozostałe składniki większej całości.
Wymaga to wielu prób, jednak warto próbować do skutku, aż smak i konsystencja będą na tyle przypominały filety z kurczaka, żeby docelowo nasi goście częstowani przez nas wegańskim kurczakiem nie zwrócą uwagi na to, że jest on zrobiony na bazie roślinnych produktów. Wątpliwóści natomiast nie pozostawiają np. kotlety roślinne.
Kawałki wege kurczaka
Analogicznie jak zwykłego kurczaka, wegańskiego kurczaka możemy podzielić na mniejsze kawałki, które można będzie dowolnie przyprawić i w zależności od gustu mniej lub bardziej przesmażyć. Podobny pod tym względem jest wegański schabowy, czy np. wegański gyros
Możliwe jest też pieczenie, zastosowanie dowolnej panierki by uzyskać oryginalny złocisty kolor znany z panierowanych kotletów z kurczaka.