grecja wyspa wegański gyros

Wegański gyros

Mówiąc wegański gyros, prawdopodobnie większość osób ma na myśli wegańską sałatkę z zamiennikiem mięsa – „gyrosem”. Sałatka wegańska generalnie to połączenie wkładu, który ma zastąpić mięso oraz składników roślinnych będących jej bazą – sałatką. 

Gyros wegański – możliwość zastosowania różnych zamienników mięsa 

 

Jak wiele substytutów mięsa można już dziś gotowych nabyć w sklepach, wie każdy, kto choć trochę stara się zastępować prawdziwe mięso zamiennikami mięsa. Wiele z takich zamienników mięsa można użyć jako bazy do sałatki wegańskiej gyros.

 

Gyros wegański może być przygotowany na bazie np. tofu, czy kotletów sojowych. Resztę stanowi ich odpowiednie przyprawienie, a także obróbka termiczna. Niektórzy wolą roślinny gyros przed dodaniem do sałatki podsmażyć, inny wybierając pieczenie w piekarniku.

 

Jak przyprawy do sałatki wegetariańskiej gyros użyć można przykładowo takich przypraw jak: oregano, papryka, tymianek, kolendra, pieprz gałka muszkatołowa, sos sojowy, olej słonecznikowy, kotlety sojowe itp.

 

Inni czytali także: Wegański kebab

 

Gdzie kupić wegański gyros, roślinny gyros?

 

Dożyliśmy już szczęśliwie czasów, że gyros wegański można kupić gotowy w wielu sklepach. Wegański gyros kupimy w Lidlu, a jeśli tam to gyros wegański z Biedronki dla nikogo również nie powinien być zaskoczeniem.

 

Coraz więcej ofert zamienników mięsa znajdziemy oczywiście w sieci. Możemy też poszukać przepisów, które uwzględniają nasze ulubione składniki.