graniczenie spożycia mięsa

Nowa strategia żywieniowa Anglii – ograniczenie konsumpcji mięsa

Na zlecenie rządu powstał raport, w którym dużo miejsca poświęcono wpływowi funkcjonującego systemu żywieniowego oraz rolnictwa na środowisko i zdrowie obywateli. Celem raportu jest zwrócenie uwagi na nadmierną konsumpcję i produkcję mięsa i produktów mlecznych.

Zalecenia rządu – ograniczenie konsumpcji mięsa w Anglii

 

Jak podaje The Guardian, nowa strategia żywieniowa opisuje szczegółowo szkody, jakie obecnie funkcjonujący system żywieniowy wyrządza środowisku naturalnemu oraz zdrowiu.

 

Wg opracowania obecny system to największy niszczyciel przyrody i główne źródło ocieplenia klimatu.

 

Raport zaleca ograniczenie spożycia mięsa aż o 30% w ciągu najbliższych 10 lat. Jednocześnie zwraca uwagę, że wiele badań potwierdza, że aby wyhamować kryzys klimatyczny, niezbędne są dużo większe ograniczenia w bogatych krajach zachodnich.

Inni czytali także: Bill Gates, Jeff Bezos inwestują w zamienniki mięsa 

big ben

 

Zalecenia dla Europy i Stanów Zjednoczonych

Aby dieta Europejczyków i mieszkańców Europy Zachodniej była zdrowa i przyjazna dla klimatu musieliby oni ograniczyć spożycie mięsa aż o 80%. Żeby powstrzymać globalne ocieplenie, konieczne byłoby ograniczenie spożycia wołowiny o aż 90%.

Przeczytaj także: Mięso z laboratorium od Nestle

Wg niektórych badaczy indywidualne unikanie konsumpcji produktów mlecznych i mięsa w diecie, to najlepszy sposób na ograniczenie negatywnego oddziaływania na środowisko.

To kolejna w ostatnich dniach publikacja potwierdzająca, jak dużą rolę odegrają w najbliższych latach roślinne zamienniki mięsa.