zamienniki mięsa różnią się od prawdziwego mięsa

Amerykańscy naukowcy: zamienniki mięsa różnią się od prawdziwego mięsa

Jak podaje Fox News naukowcy z Duke University przeanalizowali składniki i wartości odżywcze zamienników mięsa i produktów z prawdziwego mięsa. Wnioski (nie) są zaskakujące. Mięso roślinne pod względem odżywczym nie jest takie samo jak prawdziwe mięso. Jakie są różnice?

Amerykańscy naukowcy, badania i wyniki – ​zamienniki mięsa różnią się od prawdziwego mięsa

Pomimo tego, że zamienniki mięsa mogą być przyrządzane analogicznie jak prawdziwe mięso, np. gotowane, czy smażone naukowcy z Uniwersytetu Duke w toku badań wykazali, że substytuty mięsa mogą zarazem różnić się pod względem składników odżywczych od swoich odpowiedników. Porównywano 18 popularnych zamienników mięsa z 18 próbkami mielonej wołowiny (“karmionej” trawą z rancza w Idaho). W każdej próbce zmierzono poziom metabolitów. Co się okazało?

Prawdziwe mięso vs zamienniki mięsa. Różnice

Wnioski z badania są zaskakujące (?)

Pomimo tego, że producenci alternatywnego mięsa dokładają starań by smak, konsystencja, zapach, wygląd jak najbardziej przypominały mięsne odpowiedniki, to różnice są dość wyraźne:

”Badanie opublikowane w czasopiśmie Scientific Reports wykazało, że wołowina zawierała 22 metabolity, których nie miały substytuty roślinne. Tymczasem mięso roślinne zawierało 31 metabolitów, których nie zawierało mięso. ​Naukowcy odkryli, że największe różnice dotyczyły między innymi witamin, aminokwasów oraz rodzajów nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych występujących w obu produktach spożywczych.”

W pojedynku naukowców z USA „wygrywa” więc prawdziwe mięso. Badanie wykazało, że kilka metabolitów, które są niezbędne dla zdrowia człowieka, wystąpiło wyłącznie (lub w ilościach większych niż w zamiennikach mięsa) właśnie w prawdziwym mięsie. Były to m.in. kreatyna, cysteamina, glukozamina, spermina, anseryna, skwalen, kwas tłuszczowy omega-3 DHA

 

Dr Stephan van Vliet podsumowuje:

 

Te składniki odżywcze są ważne dla naszego mózgu i innych narządów, w tym naszych mięśni. (…) Konsumenci powinni wiedzieć, że prawdziwe mięso i alternatywne produkty mięsne nie są „wymienne żywieniowo”

 

ale zaraz dodaje:

Ale niektórzy ludzie na diecie wegańskiej (bez produktów pochodzenia zwierzęcego) mogą żyć zdrowo – to oczywiste

 

Doktor Van Vilet podsumowuje:

to nie znaczy, że jedno jest lepsze od drugiego. Pokarmy roślinne i zwierzęce mogą się uzupełniać, ponieważ dostarczają różnych składników odżywczych.

Zdziwieni?

 

Źródło: Fox News