wegańska mielonka biwak namiot

Wegańska mielonka 

Czy wegańska mielonka to dobry zamiennik mięsa? Nie tylko w smaku, ale czy w ogóle jest to trafiona koncepcja? Już „prawdziwą” mięsną mielonkę nie każdy ma ochotę kupować a niekiedy też jeść. Często ze względu na jej skład. I może właśnie z tego samego powodu roślinna mielona ma naprawdę tak duże szanse, by zawojować rynek? A może jest wręcz przeciwnie, bo w odróżnieniu od mięsnej mielonki, wegańska mielonka to głównie składniki roślinne?

Wegańska mielonka. To nie brzmi dobrze, ale jak smakuje? 

 

Tu pierwsze zaskoczenie. Wegańska mielonka może być naprawdę dobra w smaku. Oczywiście trudno znaleźć wegetariańską „mielonkę, która także w smaku przypomina zmielone tłuste mięso, za to sama potrawa to trafiony pomysł. Łatwo ją rozsmarować na pieczywie, równomiernie rozłożyć na niewielkiej płaszczyźnie kromki chleba czy bułki.

 

Jeśli zaś chodzi o samo porównanie składników, wegańska mielonka w kategorii produkty zdrowe wygrałaby najpewniej bez większych problemów ze swoją mięsną, zmieloną konkurentką.

 

 

Wegańska mielonka gotowa, pakowana

 

W sklepach pojawiają się pierwsze mielonki roślinne. W opakowaniach przypominających praktycznie do złudzenia mielonki z mięsa, tyle że zawartość jest dużo lepsza – może doprecyzowując zdrowsza.

 

Warto spróbować gotowej mielonki wegańskiej ze sklepu, bowiem koszt zakupu jest naprawdę niewielki, za to da się w ten sposób urozmaicić swoją roślinną dietę

 

i zwiększyć paletę zamienników mięsa, z jakich na co dzień czy nawet sporadycznie korzystamy. Z propozycji „na kanapki” interesująca jest również wegańska krakowska, czy salami wegańskie, które dla odmiany trzeba wcześniej pokroić w plasterki. W wersji pokrojonej (i pakowane) dostępne są natomiast plastry wegańskie.