zamienniki mięsa raport

Zamienniki mięsa. Raport i prognozy na lata 2021-2029

Czołowa, globalna instytucja zajmująca się badaniami rynku i konsumentów opracowała raport, z którego wynika, że rynek zamienników mięsa będzie na całym świecie sukcesywnie rósł tak jak popyt na tego typu produkty. Zamienniki mięsa – raport Research and Markets. 

Zamienniki mięsa – raport i prognozy na lata 2021-2029. Gdzie pobrać?

Raport o zamiennikach mięsa opracowany przez Research and Markets z Irlandii można pobrać na stronie tej instytucji. Organizacja zajmuje się opracowywaniem i sprzedażą raportów branżowych. Jak podają na swoje stronie, na swoim koncie do czerwca 2021 roku mają ponad 900 000 opracowanych raportów oraz badań dotyczących różnych branż, nad którymi pracowało ponad 1700 zespołów badawczych. Same raporty dotyczyły ponad 800 branż z całego globu. W końcu przyszła też pora na raport dotyczący zamienników mięsa.

Raport o zamiennikach mięsa na świecie. Co w nim znajdziemy?

Jak podają autorzy raportu „Wielkość rynku zamienników mięsa, udział w rynku, analiza aplikacji, perspektywy regionalne, trendy wzrostu, kluczowi gracze, strategie i prognozy dotyczące konkurencji, 2021–2029”, […] rynek zamienników mięsa napędzany jest głównie rosnącą świadomością zdrowotną, zmianą preferencji konsumentów w kierunku naturalnych białek roślinnych, rosnącymi cenami mięsa i rosnącym popytem ze strony konsumentów ogólnie z klasy średniej. Zamienniki mięsa wpisują się w trend free-from, który napędzany jest problemami zdrowotnymi oraz trend health&wellness. Rosnąca globalna populacja jest również istotnym czynnikiem napędzającym rynek.

Zgodnie z prognozami ONZ, do 2050 r. globalna populacja osiągnie 8,9 miliarda ludzi, co oznacza wzrost o 47% od 2000 r. W świetle obecnego trendu alternatywne źródła białka stają się ważnym czynnikiem zrównoważonego rozwoju. Zamienniki mięsa zyskują na całym świecie zarówno wśród wegetarian, jak i niewegetarian i fleksitarian – ludzi, którzy chcą zmienić swoją dietę na spożywanie mniejszej ilości mięsa.

To jeszcze nie wszystko.

Co więcej, producenci zamienników mięsa kierują swoją ofertę w szczególności do nie-wegetarian, ponieważ to ta grupa konsumentów jest zainteresowana kupowaniem zdrowej żywności, która przypomina smakiem i konsystencją mięso. Ponieważ mięso powoduje różne choroby, coraz większą popularność zyskują opcje wegetariańskie.

 

Rynek zamienników mięsa został podzielony (w raporcie) na segmenty ze względu na rodzaj, źródło i region.

Zamienniki mięsa raport – rynek globalny

Teksturowane białka roślinne stanowiły około 40% udziału w przychodach na rynku zamienników mięsa w 2020 roku według rodzaju, a przewiduje się, że utrzymają one swoją dominację w okresie prognozy 2021-2029. Przewiduje się też, że udział białka grochowego grochowe wzrośnie o około 8,5 % w okresie prognozy 2021-2029.

Pod względem źródła, zamienniki mięsa na bazie soi miały największy udział pod względem wartości w 2020 r. Przewiduje się również przyzwoity wzrost w okresie prognozy od 2021 do 2029 r. Dostępność surowca, zmieniające się preferencje konsumentów w kierunku pochodzenia roślinnych zamienników mięsa powodują, że oczekuje się, że koszty pozyskiwania zamienników mięsa na bazie soi będą napędzać wzrost segmentu w okresie prognozy.

W 2020 r. rynek zamienników mięsa według regionów był zdominowany przez Europę, która miała ponad 35% udziału w rynku. Za Europą była Ameryka Północna i rejon Azji i Pacyfiku. Wielka Brytania to największy krajowy rynek zamienników mięsa. Przewiduje się, że rosnąca liczba wegetarian w połączeniu z trendem fleksitarianizmu w Wielkiej Brytanii będzie napędzać popyt na zamienniki mięsa w regionie. Przewiduje się również, że Wielka Brytania odnotuje najszybszy wzrost w okresie prognozy, przy CAGR (średni wskaźnik rocznego wzrostu w badanym okresie) wynoszącym około 8,5% w latach 2021-2029.

Na światowym rynku zamienników mięsa pod względem wartości dominuje region Europy, który stanowi około 40% światowego rynku zamienników mięsa, a następnie Ameryka Północna i region Azji i Pacyfiku.

Zamienniki mięsa w Europie. Wielka brytania liderem. Co na to reszta świata?

Popyt na zamienniki mięsa w Europie jest napędzany głównie przez rosnącą liczbę wegetarian w Wielkiej Brytanii i spadającą konsumpcję mięsa w tym kraju. Wielka Brytania jest wiodącym rynkiem zamienników mięsa zarówno w Europie, jak i na świecie. Przewiduje się również, że w okresie prognozy nastąpi silny wzrost.

Ameryka Północna jest drugim co do wielkości rynkiem ze względu na obecność dużej liczby fleksitarian. Rosnące ceny mięsa w połączeniu z przechodzeniem populacji na zdrowy tryb życia prowadzi do zwiększonego wykorzystania białek roślinnych w diecie, co z kolei uzupełnia wzrost popytu na zamienniki mięsa w regionie.

Przewiduje się, że region Azji i Pacyfiku będzie rósł w przyzwoitym tempie 7,7% w okresie prognozy. Rosnąca preferencja konsumentów do zdrowej żywności, rozwijająca się gospodarka, rosnąca klasa średnia i rosnąca siła nabywcza to tylko niektóre z czynników stymulujących wzrost rynku Azji i Pacyfiku. Chiny są najszybciej rozwijającym się krajem Azji i Pacyfiku i oczekuje się, że w latach 2021-2029 nastąpi wzrost o około 8%.

Rynek zamienników mięsa jest bardzo rozdrobniony, a większość firm to małe i średnie przedsiębiorstwa.

Zamienniki mięsa – główni gracze o potencjale globalnym

  • Amy’s Kitchen
  • Pinnacle Foods
  • Archer Daniels Midland Company
  • MGP Ingredients
  • Blue Chip Group
  • Monde Nissin
  • Kellogg Company
  • Hain Celestial
  • Beyond Meat

Zamienniki mięsa. Raport Research and Market – cena

W Raporcie o zamiennikach mięsach na rynku globalnym 2021-2029 znajdziemy takie zagadnienia jak:

  • wielkość rynku zamienników mięsa,
  • udział w rynku,
  • analiza aplikacji,
  • perspektywy regionalne,
  • trendy wzrostu,
  • kluczowi gracze,
  • strategie i prognozy dotyczące konkurencji

Ile trzeba zapłacić za raport o zamiennikach mięsa na świecie?

Cena to około 4000 dolarów (cena z czerwca 2021 roku). Licząc po kursie dolara z dnia 20 czerwca wynoszącym 3,8198 PLN, raport o zamiennikach mięsa to wydatek ponad 15 000 PLN. Dla porównania dodajmy, że cena za domenę ZamiennikiMięsa.pl to w tym samym dniu dokładnie 32 900 netto, jednak korzyści z posiadania domeny, która może być zarazem nazwą własną biznesu, są niewspółmierne. Przeczytaj, ile zaoszczędzisz oraz ile dodatkowo zyskasz nabywając domenę Zamienniki Mięsa >>>

Więcej informacji na temat tego raportu można znaleźć na stronie Research and Merkets

* – śródtytuły pochodzą od redakcji