Zamienniki mięsa jako źródło białka

Zamienniki mięsa jako źródło białka? Co czwarty nie jest źródłem białka

Badania organizacji Safefood wykazały, że 1 na 4 zamienników mięsa nie może być określany jako źródło białka wg wytycznych Unii Europejskiej. Zamienniki mięsa jako źródło białka przeanalizowano w Irlandii.

Zamienniki mięsa jako źródło białka

Według przepisów EU dotyczących oznakowania sprzedawanych produktów odżywczych

produkt może być opisany jako „źródło białka”, jeśli procent energii pochodzącej z białka wynosi między 12 a 19,9%. Jeśli wskaźnik ten przekracza 20%, produkt można opisać jako „bogaty w białko”.

Zamienniki mięsa. Mniej białka niż w mięsie, tyle samo lub więcej soli?

Foodsafety, irlandzka organizacja zajmująca się kwestiami odżywiania i żywności przeanalizowała wartości odżywcze 354 przetworzonych produktów spożywczych – zamienników mięsa pochodzenia roślinnego sprzedawanych w Irlandii w pierwszej połowie 2020 roku. Analiza dotyczyła produktów takich jak roślinne burgery, klopsiki wegańskie,  roślinne kiełbaski, steki, bezmięsne mielone, roślinne zamienniki ryb. Co się okazało?

Podczas gdy większość produktów miała mniej tłuszczu, kwasów nasyconych i kalorii, jednocześnie większość z mich miała zarazem mniej białka niż ich mięsne odpowiedniki, a równocześnie stwierdzono wyższą lub podobna ilość soli w ich składzie.

Co więcej, badane produkty były wysoko przetworzone i zawierały wiele składników, w tym te dodane w celu nadania im konsystencji i smaku.

 

Źródło: Foodnavigator