Parówki

Zamienniki mięsa – kategoria parówki. W kategorii Parówki będziemy opisywać pojawiające się na rynku zamienniki mięsa, będące alternatywą do małych kiełbasek mięsnych uwielbianych szczególnie przez dzieci (choć nie tylko). Wegańskie parówki to kategoria, która odziedziczyła wiele pożądanych cech swojego mięsnego pierwowzoru, a są to m.in. łatwość przygotowania, szybkość podgrzewania i możliwość zastosowania ulubionych dodatków jak np. ketchup, musztarda, czy różne rodzaje sosów. Jednocześnie produkt ten ma wielki potencjał, bo jego produkcja w wersji bez mięsa może oznaczać bardziej zdrowe produkty, które bardzo chętnie i często spożywane są przez małe dzieci. Jakiś czas temu wiele przedszkoli i żłobków zakazało podawania dzieciom parówek na śniadanie czy obiad. Jednak wege kiełbaski mogą „powrócić” w wielkim stylu. Wyobraźmy sobie, że placówki oświatowe, kółka zainteresowań, czy podmioty organizujące inne formy zajęć dla dzieci, które potrzebują posiłków w trakcie zajęć, na nowo zaczną kupować serdelki, lecz tym razem już nie ze zmielonego drobno tzw. MOM (mięsa oddzielanego mechanicznie) a, z mieszanek roślinnych, które w smaku i konsystencji do złudzenia przypominają parówki, jakie starsze pokolenia pamięta ze swojej młodości…

  • parówki wegańskie

    Parówki wegańskie 

    Czy parówki wegańskie mogą smakować identycznie jak parówki z mięsa? A dokładniej jak to, co z mięsa zostaje, bo wiemy, z czego przeważnie robi się parówki. Tak czy inaczej, wege parówki jak i „zwykłe” parówki cieszą się rosnącym powodzeniem konsumentów. Parówki wegetariańskie być może ze względu na to, że już z definicji (i porównania składników) powinny być znacznie zdrowsze.