Czy zamienniki mięsa są zdrowe? Naukowcy już sprawdzili – lepiej przeczytaj
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych sprawdzili, czy roślinne zamienniki mięsa – burgery są zdrowe dla konsumentów. Każdy produkt spożywczy poddany obróbce i trafiający później do masowej dystrybucji musi być poddany szeregowi procesów mechanicznych, chemicznych, czy termicznych. Nie ważne czy jest to produkt z mięsa, czy roślinny zamiennik mięsa, procesy produkcji powinny być kontrolowane przez powołane do tego instytucja. Coraz częściej wzbudzają też zainteresowanie naukowców.
Jak zdrowe są zamienniki mięsa – burgery na bazie roślin?
Zdeklarowani konsumenci mięsa z ironią pytają niekiedy znajomych fleksitarian, wegetarian/vegan, “czy Ty myślisz, że tu też nie ma chemii”? “Nie myślałeś o tym, czym trzeba naszpikować roślinne burgery, żeby przepłynęły do nas przez pół świata?” Mamy odpowiedź na takie pytania.
Czy zamienniki mięsa, takie jak burgery roślinne Impossible Burger i Beyond są pożywnymi alternatywa mięsa?
Wg badań sfinansowanych ze środków amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia – tak. Okazuje się, że roślinne zamienniki mięsa są dobrym źródłem błonnika, kwasu foliowego i żelaza, a zarazem zawierają mniej tłuszczów nasyconych niż mielona wołowina. Naukowcy stwierdzili jednak, że mają jednocześnie mniej białka, cynku i witaminy B12 – a dużo soli. Tyle przynajmniej wynika z publikacji, How Healthy Are the New Plant-Based ‘Fake Meats’? (webmd.com), przywołującej wypowiedzi amerykańskich uczonych.
Cytowana w publikacji Lisa Harnack z University of Minnesota School of Public Health w Minneapolis, stwierdziła, że
„Przejście z mielonej wołowiny na alternatywny produkt roślinny może być pod pewnymi względami zdrowym wyborem” – a dalej radzi: „przeczytaj etykietę Fakty żywieniowe i wybierz produkt, który najlepiej pasuje do Twoich celów zdrowotnych i żywieniowych. Na przykład, jeśli ograniczasz sód, aby kontrolować wysokie ciśnienie krwi, unikaj produktów o wysokiej zawartości soli”
Jej zespół do opracowania wniosków wykorzystał bazę danych żywności i składników odżywczych Uniwersytetu Minnesota, która obejmuje 37 roślinnych alternatywnych produktów z mielonej wołowiny wytwarzanych przez dziewięć firm spożywczych. Analizowane produkty pochodzą z Amy’s Kitchen, Inc.; Poza Mięsem; Conagra, Inc.; Impossible Foods Inc.; Kellogg NA Co.; Kraft Foods, Inc.; Marlow Foods Ltd.; Tofurky; i Worthington.
Chociaż, jak twierdzi Harnack, te produkty roślinne mogą być zdrowymi zamiennikami mięsa dla wołowiny, ma ona zarazem nadzieję, że ich producenci uczynią je jeszcze zdrowszymi, ograniczając ilość soli do minimum.
„Firmy spożywcze powinny pracować nad optymalizacją jakości odżywczej swoich produktów, zwłaszcza w odniesieniu do ilości soli i innych składników zawierających sód i stosowanych w przygotowywaniu burgerów wegetariańskich i innych alternatywnych produktów pochodzenia roślinnego z mielonej wołowiny” – stwierdziła Harnack.
Żródło: How Healthy Are the New Plant-Based ‘Fake Meats’?