Ceny zamienników mięsa porównywalne z cenami tradycyjnej żywności
Zamienniki mięsa cieszą się coraz większą popularnością konsumentów, a sukcesywny spadek ich cen czyni je jeszcze bardziej dostępnymi dla szerszego grona konsumentów. Ceny zamienników mięsa są coraz bardziej zbliżone do cen tradycyjnej żywności głównie dlatego, że to ceny tej drugiej idą mocno w górę.
Ceny zamienników mięsa vs ceny tradycyjnej żywności
Jak pisze Rzeczpospolita:
“Trend widać szczególnie na rynku roślinnych alternatyw dla mięsa, które podbijają rynek od stosunkowo niedawna i zaczynały z wysokiego poziomu cen, co było efektem wielkiego zainteresowania i ograniczonej podaży. Moce produkcyjne jednak znacząco wzrosły, pojawiło się wiele nowych firm i w efekcie produkty są znacznie tańsze.”
Do podobnych wniosków można dojść również gdy osobiście i w dłuższej perspektywie czasowej obserwuje się w sklepach spożywczych półki z zamiennikami mięsa. Wybór produktów z tej kategorii od wielu miesięcy robi się coraz większy, na tyle, że niektóre ze sklepów decydują się na dodatkową ekspozycję. W ten sposób, oprócz jednej czy kilku półek z zamiennikami mięsa coraz częściej pojawiają się lodówki, w których znajdziemy gotowe substytuty mięsa, o nazwach odpowiadających ich mięsnym pierwowzorom, takim jak np. parówki wegańskie, szynka wegańska , czy wegańskie paluszki rybne
Zamienniki mięsa. Perspektywy rynku
O zawartość portfeli konsumentów konkurują już nie tylko pojedynczy producenci, ale też sieci handlowe, które nie mogą przechodzić obojętnie obok światowych trendów. Polska nie jest u odosobniona i powiela niejako trend światowy. Jak podaje Raport o zamiennikach mięsa opracowany przez Research and Markets
Zamienniki mięsa zyskują na całym świecie zarówno wśród wegetarian, jak i niewegetarian i fleksitarian – ludzi, którzy chcą zmienić swoją dietę na spożywanie mniejszej ilości mięsa.