Wegański kebab
Wegański kebab to propozycja, która może wydawać się nieco dziwna, bo po co jeść potrawę roślinną, która z założenia ma udawać potrawę mięsną? Odłóżmy jednak te rozważania na bok, bowiem o gustach się nie dyskutuje, a wegańskie kebab może być nie tylko urozmaiceniem wegańskiej diety, ale też ciekawym akcentem spotkania mięsożerców, ciekawostką kulinarną.
Wegański kebab – czy to ma sens?
Co można zjeść, nawet gotowego, na mieście, jeśli dopadł Cię wilczy głód, a masz akurat niewiele czasu, a w dodatku nie jesz mięsa, choć dawniej jego smak był Ci nawet bliski? Wegański kebab – to nie tylko propozycja dla osób, które są na etapie zmiany diety z mięsnej na roślinną, fleksitarian, ale też dla osób, nielubiących ograniczeń.
Utarło się bowiem, że kebab to jedna z potraw typowych dla osób nie stroniących od mięsa, więc po co ktoś, kto mięsa nie ja, miałbym choćby szukać czegoś, co kebab przypomina w smaku? Mniejsza z tym. Może np. po prostu dlatego, że ma na to akurat ochotę???
Inni czytali: Kulki wegańskie
Jak zrobić wegański kebab?
Z grubsza ujmując, na tradycyjny kebab składa się mięso, warzywa, przyprawy, sos i coś, w co to wszystko można owinąć, np. tortilla. Wegański kebab wymaga więc zmiany jednego z tych podstawowych składników, czyli mięsa. Do tego celu można wykorzystać wegańskie gyros, który przyrządzimy na kilka sposobów z dostępnych przepisów, bądź nawet kupimy w wersji gotowej w jednym z coraz liczniejszych sklepów posiadających w ofercie zamienniki mięsa.
Inni czytali także: Burgery wegańskie
Wege kebab nie do odróżnienia
Przy większej wprawie można pokusić się o samodzielne przygotowanie „mięsa” na kebab wegański z przepisu. Ważne jest tu też wyczucie smaku, pewne doświadczenie w gotowaniu, ale też to, jaki mamy punkt odniesienia, biorąc pod uwagę nasze wcześniejsze doświadczenia z kebabami mięsnymi.
Inaczej mówiąc, jeśli w przeszłości byliśmy zatwardziałymi fanami mięsnych kebabów i bez problemu rozpoznalibyśmy ich smak i rodzaje, to nieco trudniejsze może być „oszukanie” naszych kubków smakowych zamiennikami mięsa. Aczkolwiek wiele będzie tu zależało od przypraw, a także od termicznej obróbki naszej „bazy” służącej do zastąpienia mięsa.
Jeśli dobrze wiemy jak usmażyć lub upiec nasz wegański gyros, to jesteśmy na najlepszej drodze, by nasz roślinny kebab trudno było odróżnić od prawdziwego mięsnego kebaba.